Proč jíst pohanku?

05.09.2013 20:42

Proč jíst pohanku?

 

Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec.

 

·                           zmírňuje problémy křečových žil

·                           snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice

·                           příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému

·                           odstraňuje popraskané žilky v oku

·                           uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy

·                           regeneruje jaterní buňky

·                           napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi

·                           snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy

·                           usnadňuje léčbu hemeroidů

·                           významný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek

 

 

........a když je navíc RAW?

 

Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství znamenají stravu či způsob stravování, kdy se všechny potraviny = jídlo i pití (ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy, obilí...) konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda. Potraviny se jedí tzv. syrové či čerstvé, anebo ohřáté či usušené do 42-45 °C, případné naklíčené, čerstvě pomleté, mixované, odšťavněné, nastrouhané, nakrájené apod. Pokud potraviny potřebujete uchovávat delší dobu, třeba zásoby na zimu, pak se buď zmrazí anebo usuší do teploty 42-45 °C. Při syrové stravě nekonzumujete nic, co prošlo teplotou nad cca 42-45 °C, nic vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného, fritovaného. Nezatěžujete své tělo žádnými chemickými přídavnými látkami, „éčky“, barvivy, konzervanty, umělými sladidly, žádným bílým cukrem a tak dále. Nejlepší potravou je tedy přirozená strava, která nebyla podrobena denaturalizaci jakéhokoliv druhu.

Tato strava obsahuje zejména tolik potřebné vitamíny, minerály a enzymy, a uchovává si svou přirozenou původní strukturu, která zabezpečuje rovnováhu mezi tísíci výživných látek.

 

Tak přijďte ochutnat :-) Zítra Raw pohankový bezlepkový dezert! :-)